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Master thesis

L’aide alimentaire en Gruyère : l’expérience des protagonistes

  • Lausanne : HES-SO Master – travail social, 2022

Master of Arts HES-SO en Travail social: HES-SO Master – travail social, 2022

English French Food aid plays a major role in managing the daily lives of some people affected by poverty, as a survival strategy. However, the authorities and official aid services place it in the margin, outside the Swiss social security system. The welfare system lacks coherence, clarity and efficiency and does not sufficiently prevent recourse to in-kind support. What are the modalities of food aid in Gruyère during the COVID-19 pandemic? The organizations agreed to reveal themselves. Volunteers and beneficiaries shared their experiences and were observed for several months, revealing the surprising blurring of the boundaries between the status of volunteers and beneficiaries in one of the associations. Beyond the "simple" preparation and distribution of food bags, social and political issues emerged from the survey: inconsistencies in the system for fighting waste, the threat to the right to food, the negative effects of the neo-liberal economy and, ultimately, the potential weakening of the social state. Feeding the poor raises at least as many questions as it solves. Social work should take its responsibility. L’aide alimentaire joue un rôle majeur dans la gestion du quotidien de certaines personnes touchées par la pauvreté, en tant que stratégie de survie. Pourtant, la place qui lui est accordée par les autorités et les services d’aide officiels est celle de la marge, en dehors du système de sécurité sociale suisse. Ce dernier manque de cohérence, de clarté et d'efficacité et ne prévient pas suffisamment le recours aux aides en nature. En Gruyère, en période de pandémie de COVID-19, quelles sont les modalités d’aide alimentaire ? Les organisations ont accepté de se dévoiler. Des bénévoles et des bénéficiaires ont témoigné de leurs expériences et ont été observé·es pendant plusieurs mois, laissant apparaître notamment dans un des lieux l’effacement surprenant des limites entre les statuts de bénévoles et de bénéficiaires. Au-delà des « simples » préparations et distributions de sacs alimentaires, des enjeux sociaux et politiques sont ressortis de l’enquête : incohérences du système de lutte contre le gaspillage, mise en péril du droit à l’alimentation, effets négatifs de l’économie néo-libérale et, in fine, l’affaiblissement potentiel de l’état social. Donner à manger aux pauvres pose au moins autant de questions que cela n’en résout. Le travail social devrait endosser sa part de responsabilité.
Language
  • French
Classification
Social work
Notes
  • HES-SO Master
  • Domaine Travail social
  • hesso:mats
Persistent URL
https://sonar.ch/hesso/documents/322238
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